Banh Xeo-Lao-style

Jaenis Kitchen med Banh Xeo-Lao-style för vår unika Breakfast Sandwich Maker. Inspirerande, kreativt och smakrikt!
…det är vad vi kallar Good Thinking®
Jaeni

Mitt namn är Jaeni, ursprunglingen från Laos och studerar för närvarande till att bli kock. Idag finns jag på Instagram under namnet jaeniskitchen. Som en aktiv användare av appen AirDine får jag möjligheten att introducera den laotiska matkulturen till mina gäster. Med hjälp av matlagningskulturer från hela världen vill jag inspirera gästerna till att öppna sina sinnen för nya smakupplevelser. 

Matlagning är ett av mina största intressen med en passion för att använda ekologiska och närproducerade livsmedel.  Jag har en förkärlek till asiatisk mat och husmanskost. På sikt vill jag öppna min lilla egna bistro med inriktning på laotisk mat.

 

Till att laga Banh Xeo har jag använt mig av Sandwich Maker och Personal Blender. Som fyllning har jag valt färs som jag fräste med lite vitlök och kryddade med salt och peppar. Toppat med koriander, böngroddar och chili. Vill du så kan du även strö över rostat lök eller sesamfrön för ännu mer smak. Öka mängden kokosmjölk om du vill ha mer kokossmak, minska då mängden vatten.

 

Ingredienser

1/2 dl mungbönor, skalade och blötlagt i kallt vatten i 30-60 min

2,25 dl kokosmjölk

2,5 dl rismjöl

1 dl majsstärkelse

3,5 dl vatten, gärna kolsyrat neutral

1/2 tsk gurkmeja, beroende på hur mycket färg du vill ha.

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

Olja

Pensel

 

Så här gör du

Blötlägg mungbönorna i varm vatten i 30 min. I blendern mixa bönorna med kokosmjölken. Häll blandningen i en bunke, blanda ner rismjöl, majsstärkelsen, gurkmeja, vatten, salt och bakpulver. Blanda tills smeten är klumpfri. Låt vila i ca 15min.

Pensla Sandwichmakern med lite olja, när den gröna lampan lyser häll ca 0,25 dl av smeten. Stäng lock, låt smeten steka i ca 5 min, lyft upp locket och lägg fyllningen på ena halvan. Stäng locket och låt steka ytterligare i ca 2min till. Vill du ha en krispig kaka kan du med hjälp av en pensel pensla runt med lite olja.

Lyft över kakan till en tallrik (Obs! Var försiktigt med plattan den är varm). Toppa din kaka och vik till en halvmåne.

 

Dressing (här kan du experimentera med smakerna)

2 msk socker

2 msk limejuice

2 msk fisksås

1 nypa salt

2 cm ingefära, skivade

1 liten klyfta vitlök

1 chili (kan uteslutas)

Mixa allt i blendern, smaka av.

Du hittar Breakfast Sandwich Maker hos någon av våra återförsäljare.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *